OFFICIAL KNKV MEDIA PARTNER
KZ/Hiltex wint IKF Europa Cup
Nederlands kampioen KZ/Hiltex heeft in Boedapest de IKF Europa Cup 2013 gewonnen. In de finale waren de Koogers te sterk voor de Belgische Boeckenberg (18-20).

Door: Lisa van Tongeren en Robert van Gorkum

Foto's: Marco Spelten

De beginfase was voor KZ. Het eerste schot van Jordi Pasma was meteen raak en de toon voor het duel leek gezet. Het Belgisch vizier stond zaterdagmiddag niet scherp genoeg afgesteld. De eerste treffer van de Panters viel pas na ruim negen minuten. De Nederlanders hadden er toen overigens nog maar drie in liggen. In een matige wedstrijd behield KZ echter ogenschijnlijk eenvoudig de voorsprong, die er bij rust al stond: 6-13. In de slotfase kwam Boeckenberg nog heel erg dichtbij. De Belgen moesten terugkomen van 14-20. Lange tijd bleef het 16-20 en met nog slechts één minuut te gaan werd het toch nog spannend:  18-20. KZ/Hiltex speelde het duel echter prima uit door de bal in de slotminuut in bezit te houden.

Na de wedstrijd ontving Esther Cordus misschien wel het grootste aantal complimenten. De 19-jarige jeugdinternational mocht de hele wedstrijd spelen, omdat zowel Kim Cocu als Roxanna Detering nog niet fit genoeg waren om zestig minuten vol te maken. “Ik wist dat de kans groot was, maar kreeg vanmorgen pas echt te horen dat ik moest spelen. Ik was meteen enorm zenuwachtig.” Van die zenuwen was totaal niets te zien. Cordus bekroonde haar eerste EC- finale als speelster van de hoofdmacht met twee doelpunten. Ze straalde zelfverzekerdheid uit en schoot duidelijk om te scoren. Als ze de bal lekker in haar handen kreeg was er geen twijfel en bracht zij hem omhoog, zelfs als er geen rebound stond.  “Ik heb heel erg genoten!”

Ook aanvoerder Tim Bakker hield een goed gevoel over aan de finale. “We hebben drie kwart van de wedstrijd sterk gespeeld. Ik ben trots op de ploeg.  Esther en Jordi kwamen er bij en zij deden het heel goed. We hebben laten zien dat we een flexibele ploeg zijn.” Bakker had geen moment het gevoel dat KZ in gevaar zou komen terwijl de Belgische opponent in de laatste minuten toch op een verschil van twee punten kwam. “Boeckenberg kan met vechtlust heel ver komen. Wij moesten daarvoor waken, maar hebben dit niet helemaal goed gedaan. Toen ze vlak voor tijd nog dichtbij kwamen zorgde dit bij hen voor het gevoel dat het nog kon.”

De Belgen hadden veel steun aan hun mega-enthousiaste publiek, dat de ploeg geen moment in de steek liet. Terwijl de supportersschare van KZ de indruk wekte het allemaal de normaalste zaak van de wereld te vinden, gingen de ‘Panters’ door tot het bittere eind. Zelfs tijdens de afsluitingsceremonie waren zij de gangmakers van het feestje. Bakker zag dat zijn team in de laatste fase vermoeid was  en daar maakte Boeckenberg gebruik van. “Zij willen graag rammen en veel één-tegen-één duels aangaan. We begonnen goed doordat we deze duels op een rustige manier aanpakten.”  Naarmate de wedstrijd vorderde kon KZ wat minder energie leveren en moest het toch de harde strijd met de Belgen aangaan.

Gerald Aukes had na het ontvangen van de cup vooral oog voor de eerste veertig minuten van de wedstrijd. “Toen hebben we de wedstrijd bepaald”, jubelde de trotse coach terwijl hij glunderend alle felicitaties in ontvangst nam. “Zij waren scherp, maar wij waren beter.” Doordat hij niet kon beschikken over Stijn van der Vegt en ook maar twee van de vier dames volledig inzetbaar waren moest Aukes het één en ander omgooien in de opstelling. “Dit zorgde wel voor wat spanning. We speelden niet met de meest soepel draaiende eenheid en dat verhoogde de druk.”

Aan de zijde van Boeckenberg heerste ondanks de begrijpelijke teleurstelling, toch enige tevredenheid. De Belgen zijn prima geslaagd in hun doel om er, zoals coach Hans Leeuwenhoek zich gisteren liet ontvallen, ‘in ieder geval een wedstrijd van te maken en niets cadeau te geven’. Boeckenberg zette een inhaalrace in, maar de eerste fase van de wedstrijd, de eerste tien minuten zonder doelpunt, konden uiteindelijk net niet worden rechtgezet. Leeuwenhoek: “Als het vijf minuten langer duurt denk ik dat we ze hadden gepakt. Veel schoten, onder andere van Davor (Duronjic, red.) draaiden net uit de korf, dat zijn normaal allemaal goals. Je moet soms net dat beetje geluk hebben.”

Na de wedstrijd was het tijd voor een feestje. “We gaan nu natuurlijk eerst even ontspannen voordat we ons richten op de wedstrijden tegen LDODK en PKC volgende week”, liet Aukes weten. Tim Bakker vierde ook feest maar kon zich, net als de rest van de Oranje-klanten, niet helemaal laten gaan. “We trainen maandag met het Nederlands team en dinsdag met KZ. Woensdag staat alweer de strijd tegen LDODK op het programma, dus daar moet ik natuurlijk wel rekening mee houden.”

Naar homepage